Brown Pub, a negyven percig nyitva tartó kocsma

Másodközlés, az eredeti megjelent az ifiklub honlapján.

Szeptember huszadikán délután háromkor Jánossomorja nagy része a vasárnapi ebéd utáni szieszta kábulata és az elmúlt, esetleg túl jól sikerült városnapok fényében egyre félelmetesebben közeledő hétfő réme között egyensúlyozott.

Nekem viszont több bizonyítékom is van rá, hogy egy focicsapatnyi ember még a hét hagyományosan leginkább semmittevésre csábító időszakában is kocsmába ment.

tumblr_inline_nw8a0lin7g1qa1h2b_1280

Mi volt ez egyáltalán?

Helyi fiatalok ültek le kávézni és beszélgetni fél órára olyan emberekkel, akiknek hatása van a fiatalokkal kapcsolatos önkormányzati döntésekre. Hívhatjuk strukturált párbeszédnek is, akit mélyebben érdekel a téma, utánanézhet itt. Konkrétan ennek az eseménynek értelmezéséhez csak ki kell cserélni az “európai uniós” szavakat “jánossomorjai”-ra.

De mégis miről beszélgettek?

Asztalonként egy adott témáról lehetett beszélgetni: Milyen, fiataloknak szóló programot látnál szívesen a városban? Huszonévesen vidéken. Milyen volt és milyen lesz? Milyennek látod a jánossomorjai fiatalokat és az ifjúsági klubot?Sok szó volt a sportról, konkrét programötletek születtek amit az ifiklub szervezhetne nyíltan. Beszélgettek a baráti közösségek erejéről, hangzottak el építő kritikák. Sokan rádöbbentek, milyen egyszerűen lehet beszélgetni akár egy addig ismeretlen, teljesen más korosztályba tartozó valakivel, ha van közös érdeklődés. Kiderült, hogy Élő Ádám és Élő Áron testvérek-e, és beüzemelték-e már a művelődési ház tetején található napelemeket?

Remek alkalom volt arra, hogy az idősebb korosztály is elmondhassa a véleményét, mit gondol a fiatalokról és magáról az ifjúsági klubról.
Fördős Barbara

Sok megdöbbentőt hallottam. Igazán jó lenne ha támogatnák rendesen a fiatalságot. A mai nap a résztvevőknek is tanulságos volt szerintem, de jobb lett volna, ha többen lettünk volna.
Pethő Katalin Kitti

tumblr_inline_nw8a2b9v1q1qa1h2b_1280

Megtörtént, beszélgettek, de kinek van erre szüksége?

Jánossomorján nincs ifjúsági önkormányzat, a korosztályt érintő döntéseket egy-két kivétellel már az ifjúságukra már több mint tíz-húsz évvel ezelőtti eseményre emlékező helyi politikusok hozzák. Nincs olyan arc, akit a fiatalok maguk közül juttattak volna be a testületbe és hitelesen tudná képviselni őket. Nem képviselik magukat a diákok és a közép- vagy felsőoktatásban tanulók, hallgatók sem. Alapvetően az egész város érdeke, hogy a fiatalok hallassák a hangjukat a közügyekben is. Ez eddig nem történt meg.

Gyakrabban kellene leülni a fiatalokkal az ifiklubbal, jó ötleteik, gondolataik vannak. Olyan meglátásaik amik a város vezetésének is figyelembe lehetne venni. Jót a karnak, a közösségért dolgozni szeretnének, lelkesek, aktívak. A közös programokba be lehetne őket vonni segíteni, akár cselekedetekben, akár gondolkodásban. Közösen kell célokat kitalálni és közös megoldási terveket kidolgozni, egy-egy lépés előtt kikérni a véleményüket.
Csendes Viktória

Most jön az a nóta, hogy helyben kell tartani őket erre pedig az a válasz, hogy nincs elég szórakozóhely?

Nem, ezek tíz éves slágerek, bár vannak olyan DJ-k akik még mindig szívesen játsszák. Nem lehet elbagatellizálni azt, hogy egy városnak vonzónak kell lennie a lakosai számára, mint ahogy azt sem, hogy vajon miért jut eszébe mindenkinek legalább tíz éven(!) keresztül kizárólag ugyanaz a két téma, ha a fiatalok kerülnek szóba? Dizájnerdrogok, határmenti helyzetből adódó életkezdési és karrierlehetőségek, helyi alkoholfogyasztási tendenciák, helyi középfokú oktatás, nemzetközi ifjúsági programok, fiatal zenészek és zenekaraik, iskolai szexuális nevelés stb. a lista még bőven folytatható.

Ezt a matrózok barchobáznak helyzetet könnyen fel lehet oldani ezen az eseményen néhány jól megválasztott kérdéssel és sokkal izgalmasabb témák kerültek elő mint eddig bármilyen más nyilvános fórumon, sőt megkockáztatom, hogy ez érvényes több magánbeszélgetésre is.

tumblr_inline_nw8a3k99bs1qa1h2b_1280

Volt ifjúságkutatás, készült ifjúságpolitikai koncepció, van cselekvési terv, ez nem elég?

Az a kutatás négy éve készült. Azóta az alsósokból felsősök lettek, felsősökből középiskolások vagy munkavállalók és így tovább. Tavaly tavasszal pedig kiderült, hogy a 2011-ben megfogalmazott célkitűzések még mindig milyen aktuálisak, mert a terv cselekvés nélkül maradt.  Ha ennyire tragikus a helyzet, akkor minek belevágni bármibe is?

Kezeletlen a helyzet és különösen azért kínos, mert lehetne sokkal jobb is. A generációváltásoknak megfelelő hullámzással ugyan, de több mint tíz éve működik egy ifjúsági klub a városban. Ez egy olyan alap amire tovább lehetett volna és lehet is építkezni.Ez a találkozó például nevetségesen kevés olyan erőforrással valósult meg ami fejtörést szokott okozni pénzügyi bizottságokban. Négy liter Kofola, pár tasak instant kávé, a művelődési ház egy terme és néhány csészéje kellett hozzá.

tumblr_inline_nw8a2y1reb1qa1h2b_1280

Ami nem látszik a képeken, az a több hetes előkészítő munka amit az ifiklubosok hétvégéiken-hétköznapjaikon beletettek és az a szakmai tevékenység amit a Nemzeti Művelődési Intézet finanszírozott egy projektjén keresztül. Belevágni azért érdemes, mert van eredménye.

Ki, mikor látott utoljára olyan képeket Jánossomorján, ahol helyi fiatalok önkéntesen, saját szervezésük eredményeként beszélgetnek helyi döntéshozókkal arról, hogy milyen volt és milyen most fiatalnak lenni? Hogy hogyan látják egymást a generációk? Hogy ki mit gondol arról, hogy tizen- huszonévesen mik a fontos dolgok a saját és a város életében?

Nagyon jó kezdeményezés ez a találkozó. Közvetlenül, nyitott, egyenes, őszinte stílusban tudtunk beszélgetni a fiatalokkal. Sajnálhatják a meghívottak közül, akik nem tudtak részt venni, ismétlést igényel a rendezvény!
Dr. Mihályi Zsuzsanna

Egyelőre akkor ennyi? Így is elég hosszú lett ez a szöveg.

Igen, egyelőre ennyi. Most mindenki örül, hogy sikerült felvenni a kapcsolatot és gondolkozik, mit lehetne ebből kihozni, akár egy ismétléssel is. Volt pár programokra vonatkozó ötlet is, amikről még idén szeretne az ifiklub kihozni valamit.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s